Quantcast
Channel: مجتمع تولیدی وصنعتی کیانیان شمال
Viewing all 56 articles
Browse latest View live

میگو

0
0

پاک کردن میگو -

پاک کردن میگو -روش دوم (تصویری)
برای طبخ میگو یا شاه میگو به روش کبابی و یا سیخی بهتر است آن را از غلاف سخت خود جدا نکنید....
در این بخش ما به شما نشان می دهیم که اگر بخواهید میگو و یا شاه میگو را کباب کنید چگونه باید آن را پاک کنید ,در این روش طبخ غلاف سخت دور گوشت را نمی گیریم چرا که همین غلاف سخت از سوختن گوشت جلوگیری می کند  و البته بعد از پخت فرم بسیار شکیل تری هم دارد.

 
 
 
 
 
 
 

صادرات اولین میگوی وانامی گمیشان با عمل اوری در سایت کیانیان شمال

0
0
 به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل شیلات گلستان همزمان با روز ملی صادرات اولین محموله میگوی پرورشی وانامی با آب دریای خزر در سایت پرورش میگوی گمیشان در روز چهارشنبه 27 مهر ماه به دبی صادر شد.مهندس غلامی معاونت برنامه ریزی استان داری گلستان در گفتگو با این پایگاه اعلام کرد:طبق برنامه ریزی های انجام شده و تلاش و پیگیری مسئولین استان انتظار داریم که در سال 94 ، حدود 15 درصد از کل GDP سال 87 را محصولات شیلاتی تشکیل دهد.وی اظهار داشت انتظار ما این است که بیش از 2500 میلیارد تومان ارزش افزوده بخش شیلات در سال 94 باشد .

غلامی عنوان کرد که سودآوری میگو بسیار بالاست و بیش از 20 درصد از کل تولید میگو ارزش افزوده می باشدوی عنوان کرد که وزن میگوهای صادراتی 13 الی 14 گرم است که وزن بسیار مطلوبی برای این گونه آبزی می باشد.مدیر کل شیلات گلستان افزود وزن اولین محموله صادراتی 50 تن است که به دبی صادر می شود.


این میگوها در نخستین مرکز عمل آوری ماهی و میگو در شهرستان بندرترکمن در شرکت کیانیان شمال استان گلستان تحت نظارت سازمان دامپزشکی فرآوری شده است.
پاسندی عنوان کرد در مرحله دوم هم هفته آینده 20 تن میگوی وانامی به اسپانیا ، کویت و لبنان صادر می شود.
وی اظهار داشت همه ی دنیا ، دریای خزر را با نام (Caspian caviar
) خاویار دریای خزر میشناسند و تا کنون هیچ محصولی با نام دریای خزر به جز خاویار صادر نشده است که اکنون برای اولین بار با آب دریای خزر گونه جدیدی از آبزیان با نام میگوی پرورشی وانامی تولید شده است که می تواند در کنار استحصال و تولید خاویار پرورشی آب دریای خزر قرار گیرد.

علی اکبر پاسندی گفت با تکمیل این مجتمع، چرخه بزرگ اقتصادی در استان ایجاد می شود که نقش موثری در کاهش فشار بر ذخایر دریای خزر و ایجاد اشتغال پایدار متخصصین و مردم بومی را دارد.

مدیر کل شیلات گلستان اظهار امیدواری کرد که صادرات میگوی پرورشی وانامی راهی باشد در جهت توسعه صادرات غیر نفتی کشور.

صادرات میگوی وانامی ازطریق کیانیان شمال

0
0
همزمان با روز ملی صادرات اولین محموله میگوی پرورشی در استان گلستان طبق نظارتهای مستمر اداره کل دامپزشکی استان ،مجوز صادرات به کشور امارات را دریافت نمود

دکتر وفایی مدیر کل دامپزشکی از صادرات اولین محموله میگوی وانامی عمل آوری شده در گلستان  تحت نظارت کامل بهداشتی اداره کل دامپزشکی استان خبر داد.
دکتر وفایی ضمن بازدید از شرکت  فرآوری میگوی کیانیان شمال در بندر ترکمن گفت: این شرکت با تجهیز مرکز عمل آوری خود و با برنامه ریزیهای صورت گرفته ، اولین محموله عمل آوری شده خود را تحت نظارت کامل اداره کل دامپزشکی استان به کشور امارات صادر می کند ، دکتر وفایی افزود: آزمایشات انجام شده حاکی از وضعیت مناسب محصول تولیدی به لحاظ بهداشتی بوده است و مشکلی از لحاظ بهداشتی جهت صادرات ندارد. مدیر کل دامپزشکی استان همچنین گفت: این مرکز نخستین مرکز عمل آوری در منظقه است و روزانه مقدار 1۵ تن میگو را فرآوری می کند.




مصوبه دولت درخصوص صنعت میگو

0
0

تصمیمات جامع دولت برای حمایت از صنعت میگو

هیئت وزیران ، بانک مرکزی را موظف کرد از طریق بانکهای عامل نسبت به بخشودگی جرایم بدهی بدهکاران صنعت میگوی پرورشی شور مطابق قانون بودجه سال 1390 کل کشور اقدام و مانده بدهی ناشی از اصل تسهیلات دریافتی را به مدت یک سال از تاریخ ابلاغ این تصویب نامه امهال کند.

هیئت وزیران بنا به پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی با اتخاذ تصمیمات جامع دولت برای حمایت از صنعت میگو ، با بخشش جرایم و سود تسهیلات بانکی صنعت میگو موافقت کرد. 
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت ، براین اساس هیئت وزیران ، بانک مرکزی را موظف کرد از طریق بانکهای عامل نسبت به بخشودگی جرایم بدهی بدهکاران صنعت میگوی پرورشی شور مطابق قانون بودجه سال 1390 کل کشور اقدام و مانده بدهی ناشی از اصل تسهیلات دریافتی اعم از سرمایه در گردش و سرمایه گذاری را به مدت یک سال از تاریخ ابلاغ این تصویب نامه امهال کند و پس از آن باقیمانده را مطابق بند یاد شده در پنج سال تقسیط کند.
براساس این مصوبه، سود تسهیلات بانکی (اعم از سود تا سررسید و سود پس از سررسید) اعطایی به صنعت میگوی پرورشی (شامل تکثیر و تولید بچه میگو، پرورش ،‌تولید غذا، فرآوری و صادرات میگو) از سال 1373 تا پایان سال 1389 و نیز سود یک سال دوره تنفس تا سقف یک هزار میلیارد ریال ، به عنوان بدهی دولت به بانک‌های عامل محسوب می شود.
این مصوبه وزارت جهاد کشاورزی را موظف به تقویت نظارت بر روند تولید در صنعت میگو برای تمامی مراکز تکثیر،‌مزارع پرورشی و کارخانه های تولید غذای میگوی پرورشی و ارزیابی سالانه کمی و کیفی تولید نهاده ها، حمایت از صنایع تبدیلی، تکمیلی و فرآوری و اجرای مکانیزاسیون مزارع پرورشی میگو و تجهیز مجتمع‌های فعال به آب شیرین ،‌راه دسترسی، برق و مخابرات با همکاری وزارتخانه‌های مربوط از محل کمک‌های فنی و اعتباری براساس ظرفیت ها و توانایی های هر واحد، و همچنین مراقبت دایمی و پیشگیری به موقع از شیوع بیماریهای میگو در کشور کرده است و هر شش ماه گزارش اقدامات انجام شده را باید به دفتر هیئت دولت ارائه کند.
براساس این مصوبه، وزارت جهاد کشاورزی موظف است، از طریق شرکت خدمات حمایتی و صندوق بیمه کشاورزی نسبت به تامین نهاده های کشاورزی و بیمه فراگیر برای مراکز تکثیر، مزارع پرورشی، کارخانه های تولید، خوراک میگو ومراکز فرآوری دارای کدEC از سازمان دامپزشکی کشور اقدام کند.
بر این اساس، وزارت نیرو موظف است ظرف دو سال با هماهنگی سازمان شیلات ایران و با مشارکت پنجاه درصدی استانداری های خوزستان، بوشهر ،‌هرمزگان ،‌سیستان و بلوچستان و گلستان نسبت به تامین برق و آب حداکثر سه مجتمع پرورش میگو در هر یک از استانهای مذکور اقدام کند.
براساس این مصوبه ، سازمان حفاظت محیط زیست موظف است با همکاری وزارت صنعت ، معدن و تجارت با توجه به استاندارد های علمی و فنی و حریم های فانوی مصوب ،‌نسبت به جلوگیری از ایجاد صنایع مزاحم در حریم فعالیت صنعت میگو اقدام و استاندارد های زیست محیطی فعالیت‌های آبزی پروری را تدوین کند.
بر این اساس، وزارت صنعت،‌معدن و تجارت موظف است ‌ضمن کد گذاری و تطابق آن با استاندارد‌های بین‌المللی و ابلاغ برای اجرا، انجام اقدامات لازم جهت پیش بینی میگو در سبد غذایی خانوار و همچنین تدوین استاندارد‌های نوین حلقه‌های اصلی تولید میگو از تولید تا مصرف توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ظرف یک سال نسبت به اعلام سالانه یارانه صنعت میگو به منظور حمایت و تقویت صنعت میگو در طول برنامه پنجم توسعه مطابق با تولید و صادرات سال قبل به دولت اقدام کند.
براساس این مصوبه سازمان صدا و سیما موظف است جهت تشویق و ترویج مصرف میگوی پرورشی در بازارهای داخل کشور، فیلم‌های تبلیغاتی و تیزرهای ارائه شده از سوی سازمان شیلات ایران و سایر تشکلهای تولیدی میگو را نمایش دهد.
همچنین دستگاه‌های دولتی جهت افزایش مصرف آبزیان و میگو در کشور از میگوی پرورشی در سامانه های عمومی مصرف مواد غذایی خود استفاده کنند.
بر این اساس ، مسئولیت حسن اجرای این تصویب نامه بر عهده وزارت جهاد کشاورزی و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران می باشد.
این مصوبه از سوی معاون اول رئیس‌جمهور برای اجرا ابلاغ شده است.

مدیران پر افتخار استان گلستان

0
0
امروز صنعت میگو در استان با تلاش وهمت جوانان بی مدعا رونق جهانی شدن راپیدا کرده است صنعت میگو در کنار صنعت نفت وپتروشیمی می تواند ارزآور تر باشد امروزتوسعه صنعت میگو به  تلاش مدیران صنایع تبدیلی نیازمند است مهندس جهانشاهی مدیر توانمند  صنایع تبدیلی استان سهم بسزایی در این صنعت داشته است تشکر ویژه معاون وزیر جهاد کشاورزی ورئیس شیلات ایران ومعاونت استانداری گلستان فقط شمه ای از ارزشهای این مدیر توانمندصنایع تبدیلی استان قدر دانی نموده است

مراحل تولید عمل اوری میگو درشرکت کیانیان شمال

بازدید ریاست سازمان شیلات ایران از فرایند عمل آوری میگو در شرکت کیانیان شمال

مراحل تولید عمل اوری میگو درشرکت کیانیان شمال

0
0

سورت میگو در شرکت کیانیان شمال













فعالیت واشتغال در کیانیان شمال بابازید معاونت استانداری ومدیر کل دامپزشکی وشیلات ومرکزتحقیقات ومدیر

صدور دومین محموله میگوی گمیشان به کشورهای اروپایی

0
0
معاون برنامه‎ریزی استاندار گلستان :همزمان با روز ملی صادرات نخستین محموله میگوی پرورشی وانامی گمیشان به دبی صادر شد.به گزارش پایگاه اطلاع رسانی گمیشان به نقل از روابط عمومی اداره کل شیلات گلستان همزمان با روز ملی صادرات دومین محموله میگوی پرورشی وانامی با آب دریای خزر در سایت پرورش میگوی گمیشان روز ۵شنبه به دبی صادر شد.


طبق برنامه‎ریزی‎های انجام شده و تلاش و پیگیری مسئولان استان انتظار داریم که در سال 1394، حدود 15 درصد از کل GDP سال 1387 را محصولات شیلاتی تشکیل دهد.
وی تصریح کرد: انتظار ما این است که بیش از 2 هزار و 500 میلیارد تومان ارزش افزوده بخش شیلات در سال 1394 است.
معاون برنامه‎ریزی استاندار گلستان خاطرنشان کرد: سودآوری میگو بسیار بالاست و بیش از 20 درصد از کل تولید میگو ارزش افزوده است.
مدیر کل شیلات استان گلستان نیز در این خصوص گفت: 16 میلیون بچه میگوی 200 میلی گرمی 13 تا 19 تیر امسال در 70 هکتار مزرعه پرورشی در سایت پرورش میگوی گمیشان ذخیره‎سازی شد.
علی‎اکبر پاسندی بیان داشت: وزن میگوهای صادراتی 13 الی 14 گرم است که وزن بسیار مطلوبی برای این گونه آبزی می‎باشد.
وی افزود: وزن نخستین محموله صادراتی 50 تن است که به دبی صادر می‎شود.
مدیر کل شیلات استان گلستان گفت: این میگوها در نخستین مرکز عمل‎آوری ماهی و میگو در شهرستان بندرترکمن در شرکت کیانیان شمال استان گلستان تحت نظارت سازمان دامپزشکی فرآوری شده است.
پاسندی عنوان کرد: در مرحله دوم هم هفته آینده 20 تن میگوی وانامی به اسپانیا، کویت و لبنان صادر می‎شود.
وی ابراز داشت: همه دنیا، دریای خزر را با نام (Caspian caviar) خاویار دریای خزر می‎شناسند و تاکنون هیچ محصولی با نام دریای خزر به جز خاویار صادر نشده که اکنون برای اولین بار با آب دریای خزر گونه جدیدی از آبزیان با نام میگوی پرورشی وانامی تولید شده که می‎تواند در کنار استحصال و تولید خاویار پرورشی آب دریای خزر قرار گیرد.
پاسندی اذعان داشت: با تکمیل این مجتمع، چرخه بزرگ اقتصادی در استان ایجاد می‎شود که نقش موثری در کاهش فشار بر ذخایر دریای خزر و ایجاد اشتغال پایدار متخصصین و مردم بومی را دارد.
مدیر کل شیلات گلستان اظهار امیدواری کرد که صادرات میگوی پرورشی وانامی راهی در راستای توسعه صادرات غیر نفتی کشور باشد.

دستورالعمل کاربردی آماده سازی استخرهای پرورش میگو

0
0

 موضوع مورد انتظار در آماده سازی شامل : 1- ریشه کنی و از بین بردن شکارچیان و رقابت کنندگان میگو 2- از بین بردن مواد آلی موجود در خاک استخر 3- اکسیداسیون سولفید هیدروژن , آمونیاک , نیتریت , یون آهن , متان محبوس در خاک 4- ایجاد بلوم جلبکی در آب استخر توسط کودهای آلی و معدنی 5- تنظیم PH خاک و آب استخر یک مدیریت موفق درمزارع پرورش بستگی جدی به آماده سازی استخر دارد . زیرا نه تنها آب مزارع پرورش میگو تحت تاثیر خاک کف استخر است و محیط زندگی موجود زنده را تشکیل می دهد بلکه میگو روی کف بستر زیست کرده و غذا را از کف استخر بر می دارد و در صورت خراب بودن کف استخر باعث کم اشتهایی – کم غذا خوری میگو و نهایتا" ضعف و در اثر کوچکترین استرس ممکن است بیماری بروز نماید .
لذا مراحل ذیل برای آماده سازی استخرها قبل از ذخیره سازی باید مد نظر قرار گیرد .
1- خشک کردن کف استخر به طوری که ترک هایی به عمق 5-2 سانتیمتر ایجاد شود .
2-نصب توری نایلونی ( 60-40 مش/اینچ ) در خروجی و ورودی استخرها
3- از بین بردن تخم و لارو شکار چیان و رقبای غذایی در داخل استخر که حالت کمون و زمستان خوابی دارند .
4- استفاده از آهک به منظور تنظیم PH .
5- استفاده از مواد شیمیایی به منظور ضد عفونی کردن و از بین بردن تخم و لارو شکارچیان و رقبای غذایی میگو
6- استفاده از کودهای آلی برای توسعه و رشد جلبک های کف زی مفید و فیتوپلانکتون ها

شرایط کف استخر:


شرایط کف استخر از روز بعد از برداشت باید بررسی شود
1- کلیه کانال های ورودی و خروجی و کلیه مواد ناخواسته تجمع یافته باید توسط جریان آب شستشو شود .
2- نصب توری 1 میلی متری با شماره 60-40 مش در اینچ در ورودی نصب و استخر تا عمق 40-30 سانتی متر آبگیری شود .
3- این آب به مدت 1 الی 2 روز در استخر باقی مانده و سپس تخلیه می نماییم .
4- استفاده از شن کش و زنجیر برای معلق کردن و خارج کردن مواد معلق جامد آلی ضروری است .
5- در استخر های کوچک مقیاس به هم زدن کف استخر توسط وسایلی از قبیل بیل ممکن است حاصل شود .
6- در استخرهایی که تخلیه آب به طور کامل انجام نمی شود و آب در استخر باقی می ماند و احیانا" آماده سازی باید در فصل بارندگی انجام پذیرد ویا اینکه فرصت کافی برای خشک نمودن استخر وجود ندارد ، روش ذیل به صورت عمومی می تواند انجام پذیرد .
1- استفاده از یک توری نایلونی به قطر شماره 1 میلی متر در ورودی استخر نصب شده و استخر را به عمق 10 الی 15 سانتی متر آبگیری می نماییم .
2- بعد از باقی ماندن آب به مدت 1 الی 2 روز به صورت فیزیکی توسط لجن روب یا پمپ نسبت به تخلیه همزمان با آبگیری اقدام نموده تا حداکثر تخلیه رسوبات به خارج منتقل شود .
دستور العمل خشک کردن :
1- بعد از شستشوی استخر دریچه های خروجی و ورودی کاملا" بسته می شود .
2- اگر در بعضی از قسمت ها آب باقی ماند باید توسط پمپ نسبت به تخلیه آب حامل مواد آلی بی هوازی اقدام شود .
3- خارج کردن رسوبات اضافی باقی مانده از استخر
4- 7 تا 10 روز اجازه دهیم تا خاک کف کامل خشک شود تا اینکه خاک به ضخامت 2 الی 3 سانتی متر ترک بخورد و برای اطمینان از خشک شدن مناسب اگر فردی درون استخر شد نباید پایش درون لجن فرو رود .
5- اجازه ندهید که خاک کاملا" خشک شود زیرا ممکن است میکرو ارگانیسم های موجود در خاک که برای تجزیه مواد آلی نیاز است تخریب شود .
6- اگر خاک بیش از حد خشک شود ذرات ریز و گردی در برابر فرسایش بادی حساس می شود .
7- بعد از خشک شدن خاک بر شرح بالا نسبت به شخم زدن به عمق 10 الی 15 سانتی متر اقدام می نماید .
برای کاهش ترکیبات آهن و اسید سولفات

ضد عفونی کردن خاک استخر:


1- برای اینکه استخر ضد عفونی شود و از عوامل بیماری زا نظیر باکتری , ویروس و قارچ عاری شود مقدار 1 تا 2 تن آهک هیدراته یا آهک صنعتی در هکتار به کار برده می شود این کار باعث بالا رفتنPH خاک و کشتن باکتریهای بیماری زا که در بستر بین دو کراپ باقی مانده می شود .
2- استفاده از پرمنگنات پتاسیم نیز یک روش دیگر برای ضد عفونی کردن خاک استخر است . مقدار مناسب پرمنگنات پتاسیم 1 الی 2 گرم در هر متر مکعب آب است که باید به صورت محلول در سطح استخر پخش گردد و در زمان پخش آن هواده ها نیز روشن شود تا ترکیب این ماده با کل آب استخر و اثر آن به درستی انجام شود .
3- استفاده از BKC 50% (Benzalkanium choloride ) به مقدار نیم تا 1 ppm
4- استفاده از آیدین آلی 100% به مقدار 5/0 تا 1ppm به صورت محلول و یکباره

اندازه گیری PH خاک :


1- حداقل 10 نقطه یک استخر 1 هکتاری را به صورت تصادفی نمونه برداری می کنیم .
2- نمونه باید از 3 الی 5 سانتی متری سطح خاک باشد .
3- خاک باید توسط آب به نسبت برابر ( 1:1 ) اشباع شود
4- خاکهای نمونه با یکدیگر مخلوط شوند
5- اندازه گیری PH توسط آب جدا شده از خاک و یا خاک به صورت مستقیم انجام شود

آهک پاشی:


آهک برای اکسیداسیون و تنظیم اسیدیته خاک استخراستفاده میشود.
مقدار آهک مورد استفاده
1- اگرPH خاک 5/6 یا بیشتر باشد مقدار کمی آهک مورد نیاز است
2- اگر بعد از خشک کردن و شستشوی مجدد PH خاک کمتر از 5/6 باشد از آهک کشاورزی استفاده می کنیم
3- کاربرد آهک کشاورزی با توجه به شرایط استخر متفاوت خواهد بود .
معمولا" برای استخرهای با آب لب شور و شور دریا با توجه به ثبت رکورد نوسانات PH آب استخر در دوره قبلی پرورش از آهک کشاورزی به مقدار ذیل استفاده می شود .
PH خاک آهک کشاورزی آهک آبدار آهک سوخته
(CaCo3) (Ca(OH)2) (CaO)
4 1690 above 1610 above1130 above
4/5 1500 1430 1020
5 1130 1050 720
6 380 340 270
7-- above None None Little
فرمول به دست آوردن میزان آهک مورد نیاز برای آماده سازی و تنظیم PH خاک به شرح ذیل است :
0/5 ph موجود - ph مورد نظر
میزان آهک مورد نیاز ( کیلوگرم) = مساحت (هکتار) * 0/1
کارایی آهک

ملاحظات :


1- آب استخر باید دارای آلکالینیتی کل 50 تا 150 میلی گرم در لیتر کربنات کلسیم باشد در واقع این آب باید بافر مناسبی در برابر تغییرات PH باشد و حتی اگر آلکانیتی استخرها در حد اسیدی بود باید توسط تعویض آب در حد ایده آل تنظیم شود .
2- آهکهای موجود در بازار
آهک کشاورزی(CACO3 )
آهک سوخته (CAO )
آهک هیدراته CA(OH)2) )
دولومیت (Ca(mg) CO3 )
نسبت کربن به نیتروژن در خاک :
استفاده از کود نیتراته باعث افزایش میزان نیترات در استخرهای خاکی که دارای تراکم زیادی از مواد آلی می باشد می شود . تجزیه مواد آلی خاک به دلیل پایین بودن PH و بالا بودن نسبت کربن به نیتروژن به کندی انجام می پذیرد در هر حال خاکها به دلیل افزایش حجم مواد آلی طی دوره پرورش در شرایط بی هوازی قرار می گیرند . کاربرد سنگ آهک کشاورزی برای افزایشPH و کود معدنی نیتراته برای تامین نیتروژن تجزیه مواد آلی خاک را در فاصله آیش بین دو دوره افزایش خواهد داد همچنین می توان از نیترات برای اکسید کردن خاکهای مرطوب که نمی توان آنها را خشک کرد استفاده نمود . میزان اوره برای تسریع تجزیه مواد آلی در روی کف استخر به میزان 200 تا 400 کیلو در هکتار در ابتدای فصل آیش استفاده می شود .

کنترل شکارچیان


اولین چیزی که برای کارشناس تکثیر و پرورش آبزیان برای کنترل شکارچیان مهم است اینکه ورودی آب را کنترل کند و از ورود شکارچیان و رقبای غذایی به واسطه فیلتر کردن آب جلوگیری به عمل آید . راه دیگری که می توان مورد استفاده قرار داد استفاده از مواد شیمیایی در درون آب استخر است . یکی از این مواد ماده گیاهی تفاله تخم چای با درصد ( ساپونین 7-5) به میزان 20 میلی گرم در لیتر برای از بین بردن بچه ماهیان رقبای غذایی است که این ماده بر روی میگو و سایر ارگانیسم های مفید استخر تاثیر مرگ آوری ندارد ولی بدلیل اکسیداسیون بالا ومصرف اکسیژن آب، در 10 صبح شیرابه آن به آب استخر افزوده شده و بعد از 2 ساعت بتدریج آبگیری انجام می شود و در صورت دسترسی به هواده در زمان کار برای هر ماده شیمیایی هواده ها روشن شود .


 

نترل هورمونی تکثیر سخت پوستان (میگو) و نقش متیل فارنسوات

0
0
تامین مولد میگو به عنوان اولین حلقه از زنجیره تکثیر و پرورش میگو از اهمیت زیادی برخوردار است و در حقیقت انتخاب گونه مناسب پرورش و توسعه آتی آن تا حد زیادی بستگی به این مقوله دارد ، از سویی تولید مولد در استخرهای گلخانه ای و مولد سازی به جای تامین آن از دریا (مولدین بومی ) و یا واردات مولد (غیر بومی) ، بکارگیری اصول ایمنی زیستی در مراکز تکثیر و برنامه ریزی تولید را فراهم خواهد ساخت ، در این راستا ارتقا دانش مولد سازی و آشنایی با اصول آن اهمیت بسزایی در ارتقا راندمان این حلقه از زنجیره تکثیر و پرورش میگو خواهد داشت .

از این رو بررسی و اجرای پروژه های تحقیقاتی در خصوص نقش عوامل محیطی در رسیدگی جنسی مولدین و تاثیر آن بر فیزیولوژی تکثیر ضروری به نظر می رسد در این بین اهمیت نقش هورمون ها در رسیدگی جنسی و فیزیولوژی تکثیر سالیان طولانی است که شناسایی شده و از آن در مراکز تکثیر ماهی به عنوان عاملی در پیش رس کردن مولدین ، قطع یا تسریع تاثیر عوامل محیطی استفاده می شود در حالیکه در خصوص سخت پوستان بصورت اعم و میگو به صورت اخص مطالب کمتری ارائه شده است که شاید بدلیل تفاوت های بارز در فیزیولوژی تکثیر این آبزیان عدم احساس نیاز مراکز تکثیر تجاری به این امر بوده است مع الوصف نوشتار حاضر ، ترجمه ای است برگرفته از مقاله ای با عنوان کنترل هورمونی تکثیر سخت پوستان و نقش متیل فارنسوات ، که به نقش کلیدی و کنترلی این هورمون در فیزیولوژی تکثیر اشاره دارد و اهمیت آن در استفاده از این هورمون در یک مرکز تجاری تکثیر میگوی وانامی در اکوادور و اخذ نتایج موفقیت آمیز از آن بوده است .

افزایش تقاضا ی میگو در آمریکا موجب رشد صید و پرورش این محصول در آمریکا شده است . در سال های اخیر به منظور جبران تقاضای مصرف کنندگان 68 درصد میگوی مصرف شده در آمریکا در سایر مناطق دنیا پرورش داده شده است .
واردات میگو از 492 میلیون پاند در سال 1986 به 695.4 میلیون پاند در 1998 افزایش یافته است . میزان میگوی وارد شده در سال 1999 با افزایشی معادل 35.9 میلیون پاند نسبت به سال 98، 731.3 میلیون پاند بوده است . ( با ارزش 3.1 میلیارد و معادل 35 درصد مجموع واردات غذایی ) .
گزارشات اخیر بخش شیلا ت دریایی نشان داده است که میزان واردات میگو در سال 2000 معادل 760.8 میلیون پاند بوده است .(3.8 میلیارد ، 37 درصد ارزش واردات مواد غذایی ) . افزایش تقاضا همراه با کاهش جمعیت طبیعی میگو ، شرایطی اجتناب ناپذیر را ایجاد نموده است که در آن رشد فن آوری آبزی پروری برای افزایش میگو ضروری شده است.

متیل فارنسوات :


یک هورمون گنادوتروپیک است که بوسیله اندام ماندیبولار سخت پوستان تولید می گردد و کلید تنظیم رشد اووسیت ، دگردیسی در لارو ها و تولید مثل می باشد .( laufer و همکاران 1987).
تنظیم زادآوری در سخت پوستان شامل شبکه پیچیده ای از فعل و انفعال های هورمونی می باشد که در این بین متیل فارنسوات نقش کنترل مرکزی را برعهده دارد ( شکل 1) .
تحریک رسیدگی تخمدان در سخت پوستان بوسیله قطع پایه چشمی منجر به قطع بازدارندگی نوروپپتیدها ، هورمون بازدارنده گناد ( GIH) یا هورمون بازدارنده زرده سازی (VIH) و هورمون بازدارنده اندام ماندیبولار (MOIH )(Liu و همکاران 1996)، نگهداری شده در ر اندام سینوسی غده x می شوند(Landau و همکاران 1989 – Laufer و همکاران ، 1993 ) .تحقیقات اخیر به این موضوع که آیا ممکن است هورمون های VIH و GIH تاثیر بازدارندگی بر روی اندام ماندیبولار داشته باشد پاسخ می دهد .VIH/GIH امکان دارد بصورت مستقیم بر روی گناد ها و یا سایر بافت ها مانند هپاتوپانکراس ، برای ممانعت از زادآوری تاثیر داشته باشند.
علاوه بر این هورمون های مذکور ممکن است بصورت غیر مستقیم از طریق بازدارندگی بر تولید هورمون های نوجوانی ( JH ) و متیل فارنسوات ( MF ) در اندام ماندیبولار ، تاثیر منفی در زادآوری داشته باشند. قطع پایه چشمی باعث برداشته شدن اثرات منفی هورمون های MOIH ( بازدارنده اندام ماندیبولار ) بر روی اندام ماندیبولار می شود .( افزایش تولید هورمون MF ) و با افزایش مضاعف محتوای پروتئینی در اندام ماندیبولار همراه خواهد بود (Chaves 2001) . تولید MF بوسیله اندام ماندیبولار در فاصله زمانی نزدیک به بلوغ نوجوانی و پیش زرده سازی در کمترین میزان و در زمان زرده سازی ماده ها در حد بالاترین میزان خود قرار دارد .
MF بصورت مستقیم بر روی هپاتوپانکراس و گناد ها اثر می گذارد . نکته جالب آنکه MF ممکن است بر روی تنظیم فشار اسمزی نیز نقش داشته باشد . Lovett و همکارانش در سال 2001 دریافتند که غلظت هورمون متیل فارنسوات در همو لنف خرچنگ هایی که در آب دریای رقیق شده نگهداری می شدند افزایش یافته است و وقتی که به آب دریا بازگردانده شدند سطح MF به سرعت به میزان اولیه برگشت. Tamone و Chang در سال 1993 گزارشی در خصوص دیگر اندام های تحت تاثیر MF دادند که در آن به تاثیر این هورمون در تحریک تولید ECD (ecdysteroid) بوسیله اندام Y اشاره شده بود . تحقیقات در حال اجرا و آتی بر روی تنظیم تولید MF ما را در درک بهتر روند زادآوری سخت پوستان یاری خواهد داد .
متیل فارنسوات به عنوان یک JH ، برای نخستین بار توسط هانس لوفر در دانشگاه کانکتیکوت در سال 1987 توضیح داده شد .MF در همولنف بیش از 36 گونه از سخت پوستان شامل میگوی وانامی یافت شده است و چرخه زادآوری در خرچنگ عنکبوتی ( Libinia emarginata) و خرچنگ ( Procambarus clarkia) در رابطه با این هورمون می باشد ( Laufer و همکاران ، 1998).
در سال 1998 خرچنگ Procamberus بوسیله لوفر و همکارانش مورد مطالعه قرار گرفت و مشاهده شد که در ابتدای زرده سازی میزان این هورمون نسبت به سطح اولیه افزایش می یابد و در اواسط چرخه به حداکثر میزان خود رسیده و مجددا هنگامی که تخمدان در مراحل پایانی زرده سازی است به سطح اولیه خود بر میگردد .
استفاده از متیل فارنسوات به عنوان همراه رژیم غذایی در یک مرکز تجاری تکثیر میگو در اکوادور بر روی گونه وانامی انجام پذیرفته است .(Laufer و همکاران 1997) .
MF در میگوهای نر و ماده سالم همان عملی را انجام می دهد که قطع یک طرفه پایه چشمی بر روی میگوهای ماده انجام می دهد. لارو های زنده در گروه آزمایشی به میزان 4.84 میلیون لارو در مقابل 2.97 میلیون در گروه شاهد بوده است. جالب تر آنکه هورمون MF در میگوهای ماده قطع پایه چشمی نشده هفت برابر بیش از نمونه های کنترل ( قطع پایه چشمی شده ) ایجاد رسیدگی و تخمریزی نموده است ( 7 میگوی تحت آزمایش با MF و تنها یک میگوی قطع پایه چشمی شده تخمریزی نمودند ).از آن مهم تر آنکه تفریخ پذیری تخم ها توسط تحریک با هورمون MF 66 درصد در مقابل 42 درصد در گروه قطع پایه چشمی شده بود . باروری در هر دو گروه قطع پایه چشمی نشده و قطع پایه چشمی شده همراه با MF به میزان زیادی افزایش یافته است .
تخم های تولید شده در آزمون و تفریخ پذیری آنها به میزان معنی داری بیش از میگوهای ماده قطع پایه چشمی شده بود. نتایج اکوادور عملکرد هورمون MF در رابطه با هورمون های رسیدگی گناد را به عنوان یک مکمل غذایی در تولید ناپلی میگو نشان داد .
استفاده از متیل فارنسوات به عنوان مکمل غذایی باعث رسیدگی تخمدان در خرچنگ ها نیز شده است .

الگوهای اقتصادی در صنعت میگوی ایران

0
0
الگوهای اقتصادی در هر کشوری به فرهنگ ، سیاست اقتصادی ،منابع طبیعی ونظام سیاسی آنها مربوط می باشد بر همین اساس الگوی سرمایه داری در کشورهای غربی و الگوی اقتصاد اشتراکی در کشورهای بلوک شرق رواج یافته است . صنعت میگوی ایران در حال تجربه سومین الگوی اقتصادی است .

استان هرمزگان بعنوان اولین شروع کننده این صنعت جایگاه ویژه ای دارد و لذا برای شناخت بیشتر وپی بردن به توانایی هر یک از الگوهای اجرا شده مناسبتر است صنعت میگوی هرمزگان را با دقث بیشتری مطالعه نماییم . می دانیم که عملیاتی کردن الگوهای اقتصادی غلط علاوه بر هدر رفتن سرمایه های ملی باعث حذف یک صنعت ارزشمند ، یا ممکن است آسیب های اجتمایی فراوانی بهمراه داشته باشد و شاید یافتن یک صنعت جایگزین غیر ممکن یا متناسب با استعداد منطقه نباشد .

الف : الگوی تولید ترکیبی یا وابسته

در نظام کشاورزی و دامداری ایران چندین الگوی تولید وجود دارد از جمله الگوی تولید سنتی ، الگوی تعاونی ،الگوی نیمه صنعتی ، الگوی صنعتی و الگوی کشت و صنعت . الگوی صنعت میگوی ایران به کدام یک از این الگوها شباهت دارد . با شناختی که از صنعت میگوی ایران داریم . اولین الگوی اجرا شده در استان هرمزگان که پس از آن در استانهای جنوبی گسترش پیدا کرد از نظر مساحت مزرعه و مدیریت و نیرو کارگری در محدوده الگوی سنتی از نظر وابستگی به مجموعه بیرون بابت نقدینگی ، نهاده ها و محصول تولیدی به مقیاس نیمه صنعتی و صنعتی شباهت دارد .
به عبارت ساده تر ما با یک الگوی چند وجهی کار می کنیم . لذا این الگوی تولید را الگوی ترکیبی نام گذاری کرده ایم . بی شک این الگوی تولید در کشورهای جنوب شرق آسیا بخاطر ایجاد اشتغال و توزیع درآمد یک الگوی موفق به حساب میآید و در مقاله آسیب شناسی از این الگو هیچ گونه ایرادی نگرفته ایم . این الگو زمانی حد اکثر توانایی خود را دارد که مجموعه تولید در حالت رقابتی و متعادل باشند در حالیکه در صنعت میگوی ایران این فرصت به تهدید تبدیل شده است بدلیل اینکه تولید کنندگان نهاده ها ، محدود و مزرعه داران فقط در یک دوره چند ماهه فعال هستند لذا هر دو گروه از یک خواب اجباری رنج می برند . وشاید برای عده کمی سوال باشد چرا در ابتدا ی استقرار صنعت میگو مشکلی احساس نمی شد .
پر واضح است که حمایت شیلات و قیمت بالای محصول بسیاری از خطاها را مخفی می کرد و زمانی به توانایی یک الگو کاملا اطمینان پیدا می کنیم که در بحرانهای تولید ، قدرت مانور و پایداری آن را ببینیم .
مزارع 2.5 ، 10 و 20 هکتاری در استان هرمزگان از امتیاز بالایی درایجاد اشتغال ، محرومیت زدایی ، عدالت در فرصت سازی وبهربرداری از پتانسیل های منطقه ای بر خوردار هستند . در حال حاضر این مزارع دیگر توان تولید ندارند . و برای خارج شدن از این وضعیت ، تصوراولیه این بود که اگر تولید در واحد سطح افزایش پیدا کند مزرعه داران به سود بیشتری دسترسی خواهند یافت . نمونه های بارزی در سطح استان های جنوبی وجود دارد که با حمایت شیلات در قالب طرحهای ترویجی ( حضور کارشناس خارجی و هواده رایگان ) تولید به بیش از 4 تن در هکتار افزایش پیدا کرد . ولی سود مزرعه فقط جواب گوی هزینه های جاری بود .
هر چند دست یابی به این تولید نیاز به سرمایه گذاری بیشتری دارد و مدیریت دقیقتری را می طلبد ولی غیر ممکن نیست .از طرف دیگر کسانی که سایت های بالای 100 هکتار هم در اختیار دارند نیز آسیب فراوانی دیده اند چرا که الگوی تولید در اصل اشتباه بوده نه مساحت مزرعه و نه مالکیت مزارع کوچک ، در خیلی از مناطق دنیا مزارع کوچک هستند و بازده خوبی دارند . طبق براوردهاي آماري وزارت جهاد كشاورزي حدود 75% مزارع كشور زير 10 هكتار وسعت دارند و کشاورزان توانسته اند سهم بسزایی در تولید ناخالص ملی داشته باشند . از طرفي توليد نیمه متراکم ميگو چند برابر توليدات كشاورزاي ارزش داشته و علي الظاهر بايد بتواند سود مناسبي را داشته باشد از آنجا كه پرورش دهندگان ما تمامي ما يحتاج مزرعه خود را نقدا خريداري مي كنند مسلما يك سيستم پر ريسك و خطرناكي را پايه گذاري كرده ايم كه اگرمزرعه 10هكتاري را به 20هكتاري افزايش دهيم از ميزان خطرات آن نكاسته ايم فقط حجم مديريت و حجم هزینه ها را افزايش داده ايم . بنابراين بايد در جستجوي الگوی مناسب تولید باشیم .
چگونه است که مدیران و کارشناسان ما فقط به ایده ای قدیمی ( که هر کس زمین زیادتری در اختیار داشته باشد از سود آوری بیشتری برخوردار است) رو آورده اند .
بحث های دیگری همچون کشت دو بار در سال ، کشت بدون خوراک خشک و غیره بسیار زمان لازم دارند تا بتوانند بخشی از مشکلات این صنعت را حل کنند . به عقیده بنده اگر مزارع بالای 200 هکتار هم در اختیار اشخاص حقیقی و حقوقی قرار گیر د و به روش گذشته عمل کنند باز هم شکست می خورند . در کل واگذاری مزارع 200 هکتاری خالی از ایراد نیست و ما را به تمرین الگوی سرمایه داری غربی تشویق می کند که با سرمایه داری اسلامی کاملا در تناقض است . ما وظیفه داریم اشتباهات گذشته را جبران و از اتلاف سرمایه های ملی جلو گیری کنیم . اشتباه در مدیریت مزارع کوچک ، و نداشتن ایده همگرایی مناسب ، مزرعه داران را به سوی راهکارهای غیر کارشناسی هدایت خواهد کرد .

ب : الگوی تولید کنسر سیومی


الگوی کنسرسیومی که توسط صادر کنندگان میگو طراحی شد در ابتدا بعنوان یک الگوی موثر در فعال سازی سایت های میگو از آن نام برده می شد و در ظا هر امر نیازی به نقدینگی احساس نمی شد و مسولین شیلات نیز افراد را به شرکت در این مجموعه ها تشویق می کردند در این الگو سهم مرکز تکثیر 10 درصد ، سهم مزرعه دار 20 درصد و سهم عمل آور ( سردخانه دار) 70 درصد پیش بینی شده بود. در این طرح مسئولیت مرکز تکثیر تهیه لارو مناسب و وظیفه عمل آور تهیه خوراک میگو ، جمع آوری میگو از مزرعه ، عمل آوری و فروش محصول و مسئولیت مزرعه دار رساندن میگو به سایز بازاری بود. در ظاهر هر یک از طرفهای در گیر با این طرح ، بخشی از مسئولیت را بعهده گرفته اند و بار مالی آن نیز تقسیم شده است و لی زوایای پنهان طرح از جمله نرسیدن بموقع خوراک ، نامشخص بودن کیفیت خوراک میگو ، کیفیت نامناسب لارو (بچه میگو ) ، متفاوت بودن تعداد لارو در هکتار ، مدیریت های متفاوت در مزرعه ، نداشتن ناظر در عمل آوری و غیره .... باعث درگیریهای فراوانی در مجمو عه تولید شد .
آنچه که در این طرح اصلا مورد توجه نبو د مسئله شکست در تولید بود در این وضعیت مزرعه دار به بانکها ، کارخانه های خوراک،کارگاهای تکثیر میگو و کارگران ثابت و موقت بدهکار میشد . در حالیکه سایر زنجیره های تولید درصد بالایی از سرمایه جاری خود را برگردانده بودند وعموما کسانی این طرح را دنبال می کردند که با ضمانت بانکی موفق به واردات خوراک میگو میشدند و با صادرات میگو پس از یک سال ، بدهی خود را صفر میکردند وبرای آنها اهمیت نداشت که سایر حلقه های تولید چگونه مسیر را طی میکنند .
در نهایت طرح کنسرسیومی اجرا شده یک طرح یک طرفه به نفع صادرکنندگان بوده و به همین جهت از صنعت پرورش میگو رانده شد . اگر زوایای پنهان این الگو بصورت رسمی بررسی و مدیریت می شد شاید وضعیت صنعت پرورش میگوی کشور این نبود لذا الگوی کنسرسیومی را یکی از الگو های شکست خورده می شناسیم .

ج : الگوی کشت وصنعت یا الگوی سرمایه داری

شیلات هرمز گان طی چند سال گذشته پس از رکود حاکم برسایت های پرورش میگو ، به واگذاری مزارع بزرگ اقدام کرد که دو نمونه از این شرکت ها در غرب استان هرمز گان شکل گرفته است . یکی با 400 هکتار در روستاي مقام و دیگری با 1000 هکتار در بندر چارک . هر دو شركت بزودی تبدیل به كشت وصنعت های بزرگ خواهند شد . که این الگوی واگذاری با دیدگاه های عدالت محوری در نظام جمهوری اسلامی در تناقض است . آیا این سایت ها پس از بهره برداری سهام آنها به افراد بومی و نیاز مند تعلق می گیرد ؟ آیا این سایت ها از تسهیلات ارزان تولیدی استفاده نمی کنند ؟ . در این استان که درصد بالایی از مردم آن با فقر دست و پنجه نرم می کنند ما شاهد واگذاری سایت های هزار هکتاری به افراد توانمند هستیم .
ترویج این بنگاه های اقتصادی بعنوان الگوهای توسعه شاید در کشور پذیرفتنی باشد اما بهترین الگوی اقتصادی نیست و نمی تواند مشکل امروز صنعت میگوی ایران را حل کند . ما به الگوهایی نیاز داریم که مشکل امروز را حل و توسعه فردا را با الگوی اسلامی رقم بزند . اگر این الگوها می توانست مشکل اقتصادی جوامع بشری را حل کند ابتدا مشکل جوامع خودشان را حل می کرد .
الگوی اقتصادی قانون اساسی براساس رشد همراه با توزیع درآمد است در صورتی که الگو ی سرمایه داری براساس رشد تدوین شده اند . عملا در الگوی سرمایه داری نباید انتظار توزیع درامد داشته باشیم و کارگران شاغل در این مجموعه ها باماشین آلات مجموعه تفاوتی نخواهند داشت . از آنجا که ما قوانینی برای جلوگیری از توسعه چنیین بنگاه هایی نداریم بهتر است از همان ابتدا از ایجاد آن جلو گیری کنیم . تا عملا ما مسئول ایجاد اختلاف طبقاتی در مناطق کمتر توسعه یافته کشور نباشیم .

الگوی پیشنهادی : الگوی کشت و صنعت سهامی


درمقابل الگوی کشت و صنعت غربی الگوی کشت و صنعت سهامی را پیشنهاد می کنم که با الگوی کشت و صنعت غربی کاملا مغایراست .
این الگوی جدید در هیچ جا محک نخورده است و برای اطلاع از کم و کیف آن با کشت و صنعت غربی مقایسه می کنیم . کشت و صنعت غربی متعلق به یک نفر یا یک گروه خواهد بود در حالیکه کشت و صنعت سهامی پوشش دهنده مزارع 2.5 ، 10 و 20 هکتاری با حفظ سهم آنها در تولید است الگوی کشت و صنعت غربی هیچیک از مشکلات امروز صنعت میگو را حل نمی کند و فقط بار خود را به مقصد می رساند در حالیکه کشت و صنعت سهامی ضمن برخورداری از امتیازات کشت و صنعت غربی به تمام اعضاء براساس سهامشان سود می رساند و میزان سهم هر شخص از یک حدی نمی گذرد .الگوی سهامی تنها برای صنایع ورشکسته نیست بلکه می توان آن را در صنایع فعال کشور توسعه داد بخصوص در صنایع و معادن . در سفر دوم ریاست محترم جمهوری به استان هرمز گان ، مصوب گردید تا برق رسانی به این سایت های به اصطلاح بزرگ بخش خصوصی ، از طرف دولت صورت پذیرد در حالیکه سایت های بزرگی در کشور که حداکثر 20 هکتاری هستند راکد شده و مرگ آنها فرا رسیده است و راهکار مناسبی برای فعال سازی آنها وجود ندارد . الگوی کشت و صنعت سهامی می تواند در قالب شرکت های سهامی خاص یا تعاونی های تولید جایگاه حقوقی پیدا نماید . و راهکار اجرایی آن بسیار ساده است کسانی که علاقمند هستند با این الگو فعالیت نمایند پس از دریافت موافقت اصولی نسبت به عضو گیری اقدام کنند و زمانیکه تعداد اعضاء آنها به حد نصاب رسید از طرف ادارات ذیربط به بانک های عامل معرفی شوند . و برای مزارع قدیمی و غیر فعال در مرحله اول می توان مزارع راکد رادر قالب سهامدار با مدیریت متمرکز فعال ساخت و در مرحله بعد مزارع نیمه تمام را به بهره برداری رساند .
منصور خیاطیان - کارشناس ارشد تکثیر و پرورش آبزیان

یاد وخاطره مدیران پرتوان استان گلستان

0
0
امروز ما تولیدکنندگان استان شاهد از دست دادن یکی از بهترین مدیران استان هستیم که با تلاش چندین ساله خود در بخش صنایع تیدیلی استان رونق وسیعی ایجاد کرده است با توجه به نگرش مدیران ارزشمند این استان جناب اقای مهندس اسحق طاهری خنکدارانصافا" در دوران مسئولیت خود در مدیریت شعب بانک تجارت استان تلاش های ارزشمندی در این بخشها به توسط ایشان صورت گرفته وبر هیچ صنعتگر وتولید کننده ای در استان گلستان پوشیده نیست این استان در بخش صنعت با تلاش مدیرانی همسان مهندس طاهری توانسته سقف رتبه ۲۸ خود را به ۱۴ کشور برساند همه اینها مدیون زحمات وتلاش ومدیریت ایشان در جذب منابع هدایت سپرده هاب به سمت تولید ورونق اشتغال در استان بوده است امروز صنعتگران استان سمنان بدانند که رونق اقتصادی خود را می توانند در مدیریت این انسان والامقام ببیند آمار عملکرد جناب آقای طاهری در بخش صنعت استان کاملا محسوس وقابل لمس است وسعادتی است که از استان گلستان سلب ونصیب استان سمنان شده است راهش پایدار همتش بلند ودرایتش سرفراز

انجمن صنایع تبدیلی وتکمیلی استان گلستان -خانه صنعت استان گلستان

          

 

کلیکا

0
0
 

در درياي خزر سه گونه ماهي كيلكا زيست ميكند كه از جنس CLUPEONELLA وابسته به خانواده شگ ماهيان CLUPEIDAE مي باشند:

 - كيلكاي معمولي Clupeonella cultiventris                     

- كيلكاي آنچوي C . engrauliformis

- كيلكاي چشم درشت C.grimmi

این ماهيان از خانواده شگماهیان ‍Clupeidae و بومي درياي خزر ، آزوف و سياه بوده و پراكنش وسيعي در سرتا سر درياي خزر دارد. اين خانواده داراي سه گونه كيلكاي آنچوي ، معمولي و چشم درشت مي باشد .كيلكاي آنچوي و چشم درشت مختص درياي خزر و گونه سوم يك نژاد از درياي سياه است . كيلكا از جمله ماهيان پلاژيك درياي خزر است كه بصورت گله اي زندگي مي كند و به علت تغذيه از اولين زنجيره غذايي يعني پلانكتونها يكي از فراوانترين ماهيها در درياي خزر محسوب مي شود . پراکنش اين ماهيها در خزر مياني و جنوبي مرتبط با جريانات درياي خزر است.

1- كيلكاي آنچوي Clupeonella engrouliformis
پراكنش:
كيلكاي آنچوي در آبهاي باز بدون نزديكي به ساحل تخمريزي ميكند و از اعماق كمتر از 10 متر و شوري آب كمتر از 8 در هزار اجتناب ميكند و تنها در دسته هاي خيلي كوچك وارد مناطق وارد مناطق كم عمق شمال در ياي خزر مي شود و بيشتر نواحي كم عمق و شور ناحيه جنوبي را ترجيح ميدهد.تراكم بيشتر آن در بالاي منطقه مركزي و جنوب در ياي خزر است. پراكنش جمعيت آنچوي در اعماق بالاي 15 تا20 متر مي باشد.پراكنش عمودي به فصول و زمان روز بستگي دارد. در زمستان آنچوي در اعماق 50- 75 بسر مي برد. و در بهار به سطح آب مي آيدو در اعماق 10-20 متر تجمعمي كنند . در پاييز مرتبآ در كمي پايين تر از سطوح آب در اعماق 20 - 40 متر و 40 - 60 متر حركت ميكنند . مهاجرت فصلي و روزانه تا عمق 100 متر اتفاق مي افتد . مهاجرت روزانه به حركت زئو پلانكتونها ارتباط دارد.بيشترين فعاليت آن در در جه حرارت 8-19 درجه سانتي گراد است و از درجه حرارت پايين تر از 5 درجه سانتي گراد پرهيز ميكند.


 


فرآورده های جدید آبزیان

0
0

با توجه به ذائقه مردم کشور و سرانه  پایین مصرف ماهی می توان به کمک فرآوری ، تولید محصولات متنوع و استفاده از چاشنی ها زمینه مصرف گسترده تر آبزیان در رژیم غذایی روزانه مردم را امکان پذیر نمود در مطلب زیر چند نوع از فرآورده های جدید ماهی را معرفی می نماییم .

انواع سالاد آبزیان :

این گروه فرآورده ها مخلوطی متشکل از گروه های مختلف غذایی مانند سبزیجات ، حبوبات و غلات بوده و به عنوان غذایی کامل و یا چاشنی از گونه های مختلف آبزیان مانند کپور ماهیان ، کیلکای دریای خزر و میگو ها ( پرورشی و دریایی ) با فرمول های مختلف ، در طعم ها و رنگ های بسیار متنوع و بازار پسند تولید می شوند و ارزش غذایی بسیار بالایی دارند .

انواع ماریناد یا ترشی ماهی :

ماریناد ( Marinad ) انواع آبزیان به دو روش گرم ( با فرآیند حرارتی ) و سرد ( بدون حرارت دهی ) و با استفاده از گونه های  مختلف کپور ماهیان  پرورشی و دریایی ، قزل الا ، کلیکای دریای خزر و کلمه ، با طیف گسترده ای از طعم ها و رنگ های متنوع و بازار پسند و با رعایت کامل تمامی ضوابط و معیار های کیفیتی و بهداشتی جهت حفظ کیفیت و تازگی محصول ، همچنین حذف مخاطرات احتمالی  ( ممانعت از رشد انواع میکروار گانیسم ها و به ویژه باسیل های غیر هوازی ) تولید می گردد. این دسته از فرآورده های شیلاتی علاوه بر ارزش تغذیه ای بسیار بالا همانند سایر غذاهای دریایی ، یک چاشنی ( غذای جانبی ) اشتها آور نیز محسوب می گردند .

گوشت چرخ کرده بدون استخوان فرآوری شده گونه های مختلف ماهی :

محصولی آماده طبخ با قابلیت های کاربردی بسیار متنوع مه می تواند به عنوان یک فرآورده میانی در تولید انواع غذاها به ویژه غذاهایی که با گوشت چرخ کرده تولید می شوند مانند کباب کوبیده ، کوفته ، کتلت ، شامی ، مایه ماکارونی و... در اختیار مصرف کنندگان خانگی ، رستوران ها و حتی کارخانجات مختلف فرآورده های گوشتی و پروتئینی قرار گیرد. همچنین این محصول این قابلیت را دارد که پس از فرموله شدن با افزودنی های مختلف به عنوان خمیر آماده مصرف ماهی در بسته بندی های متنوع عرضه گردد . در تولید گوشت چرخ کرده ماهی می توان از آبزیان ریز اندام مانند کپور ماهی در عین داشتن ارزش غذایی بالا به دلیل استخوان ریز و اندام کوچک آن استفاده کرد .

انواع فرآورده های شور مرطوب و شور خشک :

امروزه روش های مختلف شور کردن ( خشک و مرطوب ) تنها برای طولانی نمودن عمر ماندگاری ماهی به کار گرفته نمیشوند ، بلکه این روش سنتی و دیرین عمل آوری آبزیان عمدتا برای تولید فر آورده های با طعم و بافت خاص مورد استفاده قرار می گیرند . فرآورده های نوین تولید شده در مدت زمان بسیار کوتاه تر و با تنوع وسیعی از لحاظ طعم ، رنگ ، بافت و شکل و در بسته بندی های مختلف قابل عرضه می باشند. هم اکنون تولید فرآورده های شور با روش های مرطوب و خشک از گونه های مختلف ماهیان پرورشی گرمابی و سردابی و در بسته بندی های متنوع  در مرکز ملی تحقیقات  فرآوری آبزیان انجام شده است .

ماهی برگر:

برگر و انگشتی ( فنگر) سرخ شده ماهی را می توان در فرمول ها و با طعم های مختلف تولید نمود . جهت تولید این فرآورده ها از گوشت چرخ شده و استخوان گیری شده ماهی های ارزان قیمت استفاده می شود ، شامل : گونه های مختلف کپور ماهیان ( کاراس ، کپور معمولی ، فیتوفاگ ) ، کیلکا ، ماهی مید و میگو بوده است . این فرآورده ها با دارا بودن حداقل 70 درصد گوشت ماهی ، بدون استفاده از هر گونه ماده نکهدارنده ، همانند سایر فرآورده های آبزیان تولید می شود. محصول نهایی منجمد ، در سه شکل گرد ، میله ای ، و شکل ماهی ، با و یا بدون روکش سوخاری و به صورت خام یا سرخ شده ( آماده مصرف ) در انواع و سایز های مختلف بسته بندی می شود .

کیلکای نانی شده :

برای تولید این محصول ابتدا سر و دم ماهی کیلکا جدا می شود و سپس پاک می گردد و در مراحل بعدی با استفاده از ماشین الات اتوماتیک روکش سوخاری شده و پس از عبور از دستگاه سرخ کن در دمای 180 درجه سلسیوس به صورت محصولی با ظلهر بسیار زیبا ، خوشمزه و آماده مصرف تبدیل می گردد . این محصول به روش انجماد سریع (IQF ) در دستگاه فیریز مار پیچ (Spril Freezer  ) به صورت پیوسته منجمد و در بسته بندی های متنوع از حیث اندازه و رنگ عرضه می شود. فرآیند تولید به گونه ای است که علاوه بر رعایت کلیه موازین بهداشتی و سلامت محصول ، با استفاده از سیستم هندلینگ در مخازن آب دریای سرد شده ( CSW ) ، کیفیت و تازگی ماهی ( ماده اولیه ) و بالطبع تمامی ارزشهای تغذیه ای آن ، در حد اعلای خود حفظ می گردد فرآیند تولید محصول نیز به گونه ای طراحی و اجرا می گردد که محصول نهایی تولید شده نیز از تمامی ویژگی های کیفی و به ویژه ارزش تغذیه ای بالا برخوردار باشد .

پروتئین خالص و تغلیظ شده ( FPC ) از ماهی کیلکا :

این فرآورده با روش های فیزیکی و شیمیایی و با کیفیت بسیار مرغوب ( نوع A ) از ماهی کیلکای دریای خزر و سایر ماهیان کم مصرف و ارزان قیمت ( به ویزه ماهیان پرورشی گرمابی سایز ریز غیر بازار سند ) تولید می گردد. FPC به دلیل دارا بودن 85 تا 90 درصد پروتئین می تواند جهت غنی سازی انواع فرآورده های غذایی به ویژه فرآورده های غلات مانند نان ها بیسکوئیت ها ماکارونی و ... کاربرد داشته باشد و موجب کامل شدن و افزایش ارزش تغذیه ای آن ها گردد .

خاویار رنگی ( غیر سیاه ) :

در کشور ما معمولا به دلیل عدم آگاهی از سایر گونه های آبزیان استفاده نمی شود. تقریبا تخمک تمامی گونه های آبزیان نه تنها قابل خوردن بوده بلکه ماده ای مغذی و از ارزش تغذیه ای  بسیار بالایی نیز برخوردار می باشد . در حال حاضر تخمک برخی از گونه های ماهی ها ( مانند ماهی سفید در شمال ، ماهیان هوورو میش در جنوب ) و آن هم تنها در مناطقی از نوار ساحلی کشور به اشکال بسیار محدود مانند شور و سرخ شده ویا به صورت مخلوط با سبزیجات ( کوکو ) مورد استفاده قرار می گیرد . بخش اعظمی از این ماده با ارزش یا دور ریخته شده و یا همراه سایر ضایعات و قسمت های دور ریز آبزیان به مصرف تولید آرد ماهی می رسد . برای بازیافت این بخش و افزایش سهم مصرف مستقیم انسانی آن هم چنین ایجاد ارزش افزوده ، می توان تخمک رسیده سایر ماهیان را نیز به کمک روش های سنتی شور و دودی کردن ( گرم ، سرد ) فرآورده آماده مصرف نمود. این فرآورده ارزان تر و دارای ارزش غذایی بالایی است و از نظر ویزگی ها و اختصاصات حسی و ذائقه ای منحصربه فرد ، ( از حیث رنگ و ظاهر ، بافت ، طعم و مزه و بو ) ، مصرف کنندگان خاص خود را در اقشار مختلف جامعه خواهد یافت .

فرآوری آبزیان

0
0

تولید اسنک حجیم شده ( پفک ) ماهی :

اسنک ماهی از تنقلات غذایی بوده ، با این تفاوت که از ارزش غذایی بالاتری نسبت به اسنک تولید شده ازغلات ، سیب زمینی و سایر منابع برخوردار می باشد . امروزه در اکثر کشورهای آسیایی دور نظیر ژاپن وچین از این اسنک به عنوان یک میان وعده مغذی استفاده می شود .

تولید کنسانتره پروتئین و بستنی ماهی :

کنسانتره پروتئین ماهی به صورت پودر تهیه شده و به عنوان ماده اولیه در تولید فرآورده های مختلف در صنایع شیلاتی استفاده می شود . تولید بستنی با استفاده از کنسانتره پروتئین ماهی در فاز تحقیقاتی کنسانتره پروتئین ماهی و پایلوت نیمه صنعتی  انجام گرفته و نتایج حاصله در حال واگذاری به کارخانه فرآورده های لبنی کاله ، میهن ، بودی بال و... می باشد.

تولید کباب کوبیده از ماهی :

جهت کاهش مصرف گوشت قرمز و جایگزین نمودن گوشت ماهی به عنوان غذای سلامتی و ترویج آن در سطح رستوران ها و خانه ها امروزه کباب کوبیده ماهی در برخی استان ها نظیر گلستان  تولید می شود .

خمیر ماهی آماده مصرف ( مالیدنی های غذایی ) :

این فرآورده با استفاده از گوشت چرخ شده ماهی ، نشاسته و ادویه جات مختلف عمل آوری و پس از پخت نهایی در شیشه ، قوطی و تیوب بسته بندی می گردد .

تولید کوفته ماهی ( فیش بال ) :

جهت تهیه کوفته ماهی می توان از گوشت چرخ شده ماهی هایی نظیر کپور نقره ای استفاده کرد . امروزه برخی کارخانجات اقدام به تولید گوشت چرخ کرده به منظور جایگزینی گوشت ماهی بجای گوشت قرمز در کوفته تبریزی و فرمول های دیگری از کوفته ماهی جهت تولید در منازل و در کارخانجات برای تولید کنسرو های خورشتی در شمال کشور در اختیار آن واحد ها قرار گرفته است .

تولید اشترودل ماهی :

استفاده از گوشت چرخ شده ماهی عمل آوری شده بجای گوشت قرمز و مرغ برای تولید اشترودل در این مرکز به اتمام رسیده و مورد استقبال مجتمع صنایع غذایی آستان قدس رضوی در استان خراسان قرار گرفته و کارشناس این مرکز در حال راه اندازی خط تولید اشترودل از ماهی در آن مرکز می باشند.

تولید فرآورده های خشک از ماهی :

تولید فرآورده های خشک از آبزیان در کشور ما جندان توسعه پیدا نکرده است. می توان در تولید این محصولات خشک از آبزیان ریز اندام ، فیله ورقه ای، فیله معمولی . ماهی کامل استفاده کرد .

تولید فرآورده های دودی گرم :

این محصول به دلیل طعم و مزه بسیار مطلوب مورد توجه قرار گرفته است و تولید دودی گرم از ماهی به اشکال فیله ، ورقه ای و کامل برای ماهیان ریز و درشت اندام قابل انجام است .

عرضه محصولات شیلاتی به روش بسته بندی تحت خلاء و اتمسفر اصلاح شده :

 در راستای معرفی روش های بسته بندی جدید برای افزایش ماندگاری ماهی در دمای یخچالی ، از روش های نوین بسته بندی نظیر بسته بندی تحت خلاء یا در اتمسفر اصلاح شده می توان استفاده کرد: به عنوان مثال با استفاده از این نوع بسته بندی می توان مدت ماندگاری ماهی قزل الا را به مدت 2 هفته در دمای یخچال افزایش داد . توسعه و ترویج این نوع بسته بندی می تواند منجر به تغییرات بسیار مثبتی در شیوه بسته بندی فرآورده های شیلاتی در کشور گردد. در ضمن برای بسته بندی ماهی علاوه بر استفاده از فیلم های متداول بسته بندی ، از انواع مختلف مواد به عنوان پوشش های خوراکی نیز برای حفظ بهبود طعم و مزه در ماهی استفاده می گردد .

 

 

بررسی عدم مصرف آبزیان و راهکار های افزایش مصرف

0
0

امروزه به علت پیشرفت صنعتی و ماشینی شدن زندگی و پیامدهای آن از قبیل آلودگی هوا ، تغییر الگوی غذایی و گرایش افراد به غذاهای فرآوری شده ، کاهش تحرک ، فعالیت جسمی و افزایش هیجانات روحی ، بسیاری از بیماری ها شیوع فراوانی یافته و متاسفانه روز به روز در حال گسترش است .

برای پیش گیری از بروز این قبیل اختلالات و تامین سلامتی افراد جامعه لازم است اقدامات مفید و موثری در جهت ارتقای سلامت جامعه صورت می گیرد که تغذیه سالم یکی از مهم ترین این عوامل است .

بسیاری از مواد غذایی با خواص تغذیه ای مناسب و همچنین با دارا بودن فاکتورهایی که در پیشگیری از اختلالات مختلف موثرند ، می توانند تاثیر مهمی در حفظ سلامت انسان داشته باشند که ماهی و آبزیان از این دسته مواد خوراکی محسوب می شوند. با وجود اینکه در مورد خواص ماهی تا کنون مطالب بسیاری عنوان شده است اما بسیاری از مردم از مصرف آن امتناع می ورزند و به ندرت آن را در در برنامه غذایی خود می گنجانند. در مطلب ذیل به برخی از دلایل عدم مصرف ماهی اشاره شده است :

آگاهی :

یکی از دلایل عدم مصرف ماهی ، نا آگاهی جامعه از خواص تغذیه ای ماهی و تاثیر آن در حفظ سلامت انسان است آگاهی تغذیه ای یکی از عوامل مهم در انتخاب برنامه غذایی و شکل گیری الگوی غذایی است . متاسفانه به علت اشکالاتی که در امر آموزش وجود دارد در بعضی موارد ، آگاهی های لازم در مورد خواص تغذیه ای برخی مواد خوراکی به افراد جامعه داده نمی شود در نتیجه اشخاص در جریان اطلاعات و داده های صحیح و مفید تغذیه ای قرار نمی گیرند .کمبود آگاهی به هر علت و سببی که باشد منجر به انتخاب غلط مواد غذایی و عدم یا کمبود استفاده از لرخی مواد خوراکی مفید دیگر می شود .

عدم دسترسی :

در گذشته عدم دسترسی آسان به ماهی و آبزیان یکی از مهم ترین دلایل عدم استفاده از این مواد غذایی مفید بوده است و فقط عده کمی از مردم آن هم در فصول و ماه های خاصی از سال به ماهی و آبزیان دسترسی داشتند و از این میان فقط افرادی که در شمال یا جنوب کشور در کنار دریا زندگی می کردند می توانستند در فصولی که صید ماهی انجام می شد از این غذای مفید و خوشمزه استفاده کنند . به همین علت مصرف ماهی به عنوان غذایی تشریفاتی به ویژه به عید نوروز محدود می شد.ولی در حال حاضر که به طور تقریبی همه مردم حتی در نقاط دوردست کشور نیز به این ماده غذایی لذیذ وبا ارزش تغذیه ای بالا دسترسی داشته و می توانند در تمامی فصول از ماهی و آبزیان استفاده کنند ، بنابراین دیگر نمی توان عدم دسترسی به ماهی را از موانع مصرف آن به حساب آورد و از این رو امید می رود از این پس بیش از پیش جای خود را در سفره ایرانیان باز کند .

قیمت :

بعضی افراد معتقدند که قیمت ماهی گران است و امکان مصرف آن برای همه افراد وجود ندارد این دسته از افراد باید به نکات ذیل توجه کنند :

با ارزیابی قیمت انواع ماهی در مقایسه با گوشت قرمز و مرغ متوجه می شویم که حتی گران ترین انواع ماهی نیز از قیمت گوشت قرمز و مرغ ارزان تر است ، از طرفی مواد زائد گوشت و مرغ بیشتر از مواد باقیمانده ماهی است .برای مثال با در نظر گرفتن ضایعات مرغ در یک کیلو گرم مرغ ، گوشت خالص آن حدود 400 – 370 گرم است اما این میزان برای محصولات دریایی مانند میگو به ازای هر یک کیلو گرم در حدود 600 – 550  گرم گوشت خالص است . به این ترتیب قیمت ماهی و محصولات دریایی به خصوص با توجه به خواص تغذیه ای آنها ، در مقایسه با مواد غذایی دیگر نه تنها گران نیست بلکه در مورد بسیاری از انواع آنها ، ارزان تر نیز است و نیز با توجه به افزودن آنتی بیوتیک ها مثلا به مرغ و رسوب آن در چربی ، اهمیت مصرف آبزیان را  که معمولا این قبیل مشکلات را ندارند ، صد چندان می کند .

باور های غلط :

یکی از دلایل مهم کمبود مصرف یا عدم مصرف ماهی و آبزیان ، عقاید غلطی است که در مورد این دسته از مواد غذایی در ذهن بعضی از افراد وجود دارد.

عده ای از افراد معتقدند که مصرف ماهی در تابستان صحیح نیست و موجب بروز بیماری می شود . این اشخاص معتقدند، ماهی یخ زده ای که در تابستان به بازار عرضه می شود آلوده و فاسد است. این افراد گوشت و مرغ یخ زده رابه راحتی و بدون دغدغه مصرف می کنند ولی از مصرف ماهی یخ زده امتناع می ورزند . حال آن که تمام مواد غذایی منجمد از جمله ماهی ، چنان چه قبل از فیریز کردن تازه و سالم نباشد یا به طور صحیح فیریز نشوند و به عنوان مثال چند بار رفع انجماد شده و دوباره یخ بزنند ، قابل مصرف نبوده و موجب بروز عوارض و اختلالاتی در انسان می شوند و ماهی نیز در این مورد مستثنی نیست ، البته مسلم است مواد غذایی تازه از جنبه تغذیه ای نسبت به مواد یخ زده برتری دارد ولی این نکته را نیز باید در نظر داشت که بهترین روش نگهداری مواد غذایی ، فیریز کردن آن هنست . پس چنانچه به ماهی تازه دسترسی نداشته باشیم می توانیم ماهی یخ زده را از فروشگاه های مطمئن و قابل اعتماد خریداری و مصرف کنیم .

باور غلط دیگری که در ذهن بعضی از افراد وجود دارد این است که معتقدند ماهی جزو مواد سرد است و مصرف آن موجب ناراحتی می شود . توجه داشته باشید چنانچه بعضی از مواد غذایی را به مدت طولانی مصرف نکنیم ، آنزیم هایی که موجب هضم و جذب آن ها می شوند در دستگاه گوارش تولید نشده و به همین دلیل مصرف آن می تواند موجب ناراحتی و اختلال در انسان شود . بنابر این افرادی که به هر دلیل به مدت طولانی ماهی مصرف نمی کنند چنان چه بخواهند آن را وارد برنامه غذایی خود کنند ممکن است درابتدا به عوارض گوارشی مبتلا شوند و چنان چه به تدریج و به طور مکرر آن را مصرف کنند این اختلالات برطرف خواهند شد . البته چنین اختلالاتی با توجه به حساسیت افراد نسبت به بعضی مواد غذایی ، متفاوت است .

برخی افراد معتقدند که ماهی هضم دشواری دارد و موجب اختلالات گوارشی می شود ، این باور نیز به هیچ وجه درست نیست ، زیرا ماهی جزو مواد با هضم آسان بوده و از این رو مصرف آن برای افرادی که دستگاه گوارشی حساسی دارند و یا مبتلا به ناراحتی های گوارشی هستند توصیه می شود . پروتئین ، چربی و سایر مواد مغذی موجود در ماهی به گونه ای است که هضم و جذب آنها به آسانی انجام شده و ایجاد نفخ و ناراحتی گوارشی نمی کنند مگر آنکه ماهی را به صورت سرخ کرده مصرف کنیم که در این صورت ماهی هم ، مانند سایر مواد سرخ کرده به سختی هضم خواهد شد و این جاست که حتی ممکن است در دستگاه گوارش ایجاد ناراحتی و سنگینی کند .

یکی دیگر از باورهای غلطی که مانع مصرف ماهی می شود این است که برخی از افراد معتقدند ماهی فساد پذیر است و به آسانی آلوده می شود ، بنابراین مصرف آن ممکن است انسان را بیمار کند . حال آنکه همه مواد غذایی چنان چه در شرایط نا مساعد قرار گیرند آلوده و فاسد می شوند و مصرف آن ها انسان را بیمار می کند و ماهی هم مانند سایر مواد خوراکی از این قائده مستثنی نیست . بنابراین به هنگام خرید ماهی کافی است که ماهی سالم و تازه را انتخاب کرده و از خواص تغذیه ای آن بیش ترین بهره را ببریم .همچنین لازم است در نگهداری ماهی ، نکات بهداشتی را رعایت کنیم تا از فساد و آلودگی آن پیش گیری نماییم .

بوی ماهی نیز یکی از دلایل عدم مصرف آن است. بعضی از افراد بوی ماهی را دوست ندارند و با استشمام آن دچار ناراحتی می شوند.

از عوامل دیگر عدم مصرف ماهی مشکل پاکیزه کردن و آماده طبخ کردن ماهی هاست . با پیدایش صنایع پسین می توان ماهی و دیگر محصولات آبزی را به صورت فیله یا مشتقات دیگر درآورد ودر اختیار مصرف کنندگان قرار دادالبته می توان با اقداماتی بوی نامطبوع ماهی را برطرف نمود ، به این ترتیب با افزایش امکانات تهیه ماهی سالم می توان مصرف آن را درجامعه افزایش داد زیرا همانطور که گفته شد یکی از نگرانی های مردم عدم اطمینان از سلامت کافی این محصولات است . ناکافی بودن مراکز عرضه ماهی های سالم و دارای بسته بندی های بهداشتی منجمد و یا ماهی تازه نیز از عوامل دیگر عدم مصرف ماهی است .

مساله دیگر توجه نکردن به انواع طبخ ماهی است . متاسفانه برای طبخ ماهی ، تنها روش معمول در میان مردم ، سرخ کردن است که در صورت عدم استفاده از غذاهای سرخ کرده ماهی و آبزیان را از سبد غذایی خانوار حذف خواهند کرد .

راهکار های موثر جهت افزایش مصرف ماهی و سایر آبزیان در جامعه :

1) آگاه کردن جامعه نسبت به خواص تغذیه ای محصولات دریایی و تاثیری که در سلامت انسان و پیشگیری از انواع بیماری ها دارند . در این بین رسانه های گروهی می توانند با تبلیغات صحیح ، جالب و جذاب مردم را به مصرف هر چه بیشتر ماهی و سایر آبزیان تشویق نمایند .

2) تشویق کودکان به مصرف آبزیان و محصولات دریایی توسط والدین ، توجه داشته باشیم والدین الگوهای بسیار مهمی برای کودکان هستند . چنان چه پدر و مادر ، ماهی و سایر آبزیان را به عنوان مواد غذایی اصلی در برنامه هفتگی خانوار بگنجانند و خود با میل و رغبت غذاهای خوشمزه ای از ماهی و آبزیان تهیه کنند ، کودکان نیز به مصرف این مواد تشویق خواهند شد و این عادت را در تمام طول عمر به همراه خواهند داشت.

3) از بین بردن بوی ماهی برای افرادی که طعم و بوی ماهی را دوست ندارند .

4) به دلیل فساد پذیری بالای محصولات شیلاتی عرضه این محصولات با بسته بندی های وکیومی می تواند اقدام مثبتی در جهت ترغیب مردم به خرید محصولات شیلاتی باشد .

5) آموزش عرضه کنندگان ماهی و سایر محصولات شیلاتی با چگونگی و نحوه نگهداری ، عرضه و ... می تواند عاملی باشد تا علاوه بر افزایش کیفیت ماهی یا آبزیان دیگر تمایل مردم به خرید از آنها را افزایش دهد .

6) با برگزاری کلاس های طبخ آبزیان و آموزش طبخ با استفاده از روش هایی نوین می توان تا حدودی افراد را نسبت به ایجاد تنوع غذایی با محصولات شیلاتی آشنا کرده و همین موضوع باعث شود تا تنوع غذایی محصولات دریایی در سر سفره های مردم ایران افزایش یابد .

7) برای مصرف ماهی نیازی به انتخاب ماهی های گران نیست ، ماهی هایی با قیمت ارزان نیز دارای خواص تقریبا مشابه با ماهی های گران قیمت هستند برای مثال ماهی کلیکا که قیمتی بسیار ارزان دارد علاوه بر دارا بودن خواص دیگر ماهی ها به دلیل اینکه غالبا همراه با استخوان مصرف می شود ، حاوی مقدار قابل توجهی کلسیم نیز است که در رشد کودکان و نوجوانان و استحکام دندان های آن ها نقش بسیار مهمی را بر عهده دارند .

8) رواج فرهنگ مصرف آبزیان توسط مراکزی که باعث گرایش مردم به استفاده از محصولات  شیلاتی می شود به عنوان مثال می توان از مراکزی چون خوابگاه های دانشجویی ، پادگان ها ، رستوران ها ، مدارس و ... نام برد .

عمل آوری میگو

داستان میگوی گمیشان

0
0
از ابتدای مهرماه ۹۰ هروله ای در استان به توسط مدیر شیلات استان تمام سایتهای شیلاتی را در برگرفته است برآن شدم که تجسس کنم شیلات گلستان چه کار بزرگی انجام داده است که این همه مصاحبه وخبر از تولید میگو به میان می آید ادعای صادرات میگو از طریق شیلات -تولید میگو به توسط شیلات نمدانم که اقای پاسندی شرح وظایف شیلات آکاهی ندارد مگر شیلات در زمینه پرورش وصادرات فعالیت دارد که مدیر این مجمعه این همه هیا هو انجام داده است .پس بدانیم که شیلات نقشش در آبزی فقط یک نقش ارشادی است میگوی گمیشان به توسط عده ای سرمایه گذار که سالها در این بخش رنج کشیدند تولید شذه است امثال مهندس پاسندی در ان سالها دنبال میز وریاست بودند وخبری از رنج های تولید میگو نداشتند نمی دانیم مهندس پاسندی در چه مر حله ای از صادرات میگو بودند که دم از صادرات میگو به اروپا می زند مگر واقعیت جزئ این است که میگوی گمیشان از طریق تنها واحد عمل آوری میگو دربندر ترکمن با نام وبرند وهزینه کیانیان شمال صادر شده است شکی بر این راه نیست آقای پاسندی بهتر است برای زیر ساختهای تولید در استان برنامه ریزی کند تا فقط در جراید امار دهد امروز جامعه شیلاتی عملکرد نامبرده را پذیرا نمی باشد
Viewing all 56 articles
Browse latest View live




Latest Images